-αν- Αρχική Σελίδα

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τάσος Θεοφίλου : Ενας κρατούμενος εξηγεί – Επιστολή από τις φυλακές Δομοκού για την προσπάθεια ποινικοποίησης των σχέσεων των «μέσα» και των «έξω»

Ενας κρατούμενος εξηγεί
Επιστολή του Τάσου Θεοφίλου από τις φυλακές Δομοκού για την προσπάθεια ποινικοποίησης των σχέσεων των «μέσα» και των «έξω»
Στην αγωνιώδη πλην όμως αβάσιμη προσπάθεια των διαφόρων αστυνομικών και δημοσιογραφικών σεναρίων να ποινικοποιήσουν ακόμα και τις δεδομένες και υπαρκτές σχέσεις μεταξύ κρατουμένων που ζουν στον ίδιο χώρο ανεξάρτητα από τις αφετηρίες, τις πράξεις και τις απόψεις τους απαντάει απλά και πολύ καθαρά ένας κρατούμενος.
«Εκπληκτος έχει μείνει ο δημοσιογραφικός κόσμος, με προεξάρχοντες τους εντεταλμένους υπηρέτες της καμπάνιας “Νόμος και Τάξη”. Εκπληκτοι έχουν μείνει με το γεγονός ότι κάποιοι κρατούμενοι κάνουν στον Κορυδαλλό ελεύθερο επισκεπτήριο και όχι με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι καταδικασμένη να βλέπει τα αγαπημένα της πρόσωπα πίσω από μια τριπλή σειρά λιγδιασμένων και θολωμένων plexiglass.
»Εκπληκτοι έχουν μείνει με το γεγονός ότι στη φυλακή -ω θεοί, τι σκάνδαλο!- υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των κρατουμένων κι ότι στα υψηλότερα κλιμάκια αυτής της ιεραρχίας δεν βρίσκεται ας πούμε κάποιος ακαδημαϊκός, αλλά -οποία ανατριχίλα- ο Παναγιώτης Βλαστός.
Εκπληκτοι έχουν μείνει με το γεγονός ότι η σωφρονιστική υπηρεσία διοικεί τη φυλακή συναγελαζόμενη με τους ανώτερους στην ιεραρχία κρατούμενους και όχι με κάποιον τοξικομανή φτωχοδιάβολο από το Αφγανιστάν.
»Εκπληκτοι έχουν μείνει με το γεγονός ότι παρ’ ολίγον πρωθυπουργοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί εμπλέκονται σε παραβατική δραστηριότητα, σαν να ακούνε για πρώτη φορά ότι η “μαύρη” οικονομία είναι δομικό και αναπόσπαστο κομμάτι της “λευκής”. Οι θιασώτες του δόγματος “Νόμος και Τάξη” ψάχνουν σκάνδαλα για να δικαιολογήσουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στις τριτοκοσμικές ελληνικές φυλακές.
«Να σπάνε πέτρες»
»Ομως σκάνδαλο δεν είναι ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός πήρε πενθήμερη άδεια μετά από 11 χρόνια συνεχούς εγκλεισμού (ενώ τη δικαιούταν από τα 8), αλλά ότι υπάρχουν καταδικασμένοι για την ίδια υπόθεση που 13 χρόνια μετά δεν έχουν πάρει ούτε 24ωρη. Σκάνδαλο δεν είναι ότι οι “Πυρήνες” έκαναν, όπως όλος ο πλανήτης, πάρτι την πρωτοχρονιά του 2014, αλλά ότι βγαίνουν δημοσιογράφοι να το καταγγείλουν με τη φυσικότητα που υπονοεί ότι το προβλεπόμενο είναι να υποδέχονται το νέο έτος σπάζοντας πέτρες.[…]
»Σκάνδαλο δεν είναι αν ο Βλαστός προσπάθησε να βάλει βόμβα σε μια από τις δεκάδες δικαστικούς που τον έχουν καταδικάσει, αλλά ότι η δικαστική εξουσία είναι πραγματικά ανεξέλεγκτη και δεν λογοδοτεί πουθενά. Επιπλέον, σκάνδαλο είναι ότι θεωρεί χρέος της όχι να δικάζει, αλλά να καταδικάζει. Και μεγαλύτερο ακόμη σκάνδαλο είναι ότι τα καταφέρνει περίφημα ακόμη και χωρίς στοιχεία.
»Πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιοι κρατούμενοι έχουν “προνόμια”, αλλά ακριβώς ότι αυτονόητα δικαιώματα θεωρούνται προνόμια. Πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και η λύση δεν είναι να χτιστούν κι άλλες φυλακές, αλλά να μη φυλακίζονται και να μην καταδικάζονται οι άνθρωποι με τόση ευκολία. Πρόβλημα είναι οι άδειες και αναστολές που απορρίπτονται ετσιθελικά. Πρόβλημα είναι ότι αυτός ο υποκριτικός ηθικός πανικός οδηγεί σε εκτρώματα τύπου Γ’.
Τάσος Θεοφίλου, κρατούμενος φυλακών Δομοκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου