-αν- Αρχική Σελίδα

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

O ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ Το αντάρτικο Πόλης ως Αντιπολιτευτικός Λόγος (ΜΕΡΟΣ Α)

Σε συνέχεια του ξεσκαρταρίσματος της βιβλιοθήκης μου, βρήκα  ακόμα μερικές εργασίες απ΄τα φοιτητικά μου χρόνια. Μια απ΄αυτές που θεωρώ ότι έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, είναι αυτή που θα δημοσιεύσω, σε συνέχειες φυσικά μιας και ήταν αρκετά μεγάλη.
Είναι γραμμένη το 1992 και φυσικά έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε. Νέες Οργανώσεις εμφανίσθηκαν, παλιές εξαρθρώθηκαν, αγωνιστές είναι στην φυλακή. Όμως η ουσία δεν αλλάζει.
Καλή ανάγνωση σε όλους όσοι έχουν τις αντοχές να διαβάσουν τα κείμενα που θ ακολουθήσουν.


 O ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ
Το αντάρτικο Πόλης ως Αντιπολιτευτικός Λόγος

 '' Θα νικήσουμε. Εσείς μην φοβάστε
   αυτό το φοβερό καιρό.
   Αυτό, θέλουν, βέβαια, να πετύχουν,
   να καταθέσουμε τα όπλα πριν ακόμα
   την μεγάλη νίκη... Εμείς ξέρουμε
   ότι παντού κάθε στιγμή και σε κάθε
   τόπο μπορούμε να αγωνιστούμε,
   πρέπει να αγωνιστούμε, θα αγωνιστούμε.
   Εμείς ξέρουμε καλά ότι η Επανάσταση  
   δεν ξεψυχάει, δεν εξολοθρεύεται, δε
   βομβαρδίζεται, δε τουφεκίζεται, δεν
  απαγορεύεται, δε δολοφονείται, δεν
  εκδίδεται.''
                                 ROLF POHLE                     
                                  1-10-1076
  

                                                  E Ι Σ Α Γ Ω Γ Η  
     Μια σχετικά νέα πολιτική σκέψη και πρακτική έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.
    Κυρίαρχο στοιχείο της είναι οι δυναμικές ενέργειες, όπου μετά απ΄ αυτές  κυριαρχεί τρόμος και σε μία μερίδα του λαού, η ικανοποίηση. Η πρακτική αυτής της νέας πολιτκής σκέψης και πρακτικής έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατία... Αλλά αλήθεια... Τι είναι τρομοκρατία;
    Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να δώσω μια απάντηση και νομίζω ότι ούτε υπάρχει γιατί ο καθένας από εμάς θεωρεί ''αυτό'' ή το ''άλλο'' ως τρομοκρατία, ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές.
     Στην εργασία που θα ακολουθήσει θα προσπαθήσω να περιγράψω, τόσο τον Λόγο που χρησιμοποιούν οι Αντάρτες Πόλης στις προκηρύξεις τους- και κύρια οι Ε.Ο. 17Ν και Ε.Λ.Α.- όσο και την Πρακτική τους.
     Θέλησα ν΄ ασχοληθώ με τους Αντάρτες Πόλης, όχι επειδή συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους- σαφώς δεν θεωρώ την αφαίρεση ζωής, μέσο επίλυσης πολιτικών ή άλλων διαφορών- αλλά επειδή τόσο το επίσημο κράτος όσο κι ο Τύπος, στην μεγάλη του πλεοψηφία, αγνοούν τον Πολιτικό λόγο των Ανταρτών Πόλης που αν μη τι άλλο, τουλάχιστον στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, ήταν πιο έντιμος και συνεπής από τον πολιτικό λόγο άλλων κομματων κι οργανώσεων.


                                                Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ
     '' Όταν πομπός της τρομοκρατίας είναι το κράτος, η εξουσία, το σύστημα και δέκτης ο πολίτης , η τρομοκρατία είναι νόμιμη επιβεβλημένη και καθήκον του πολίτη να την δέχεται αδιαμαρτύρητα. Όταν πομπός είναι ο πολίτης με δέκτη την εξουσία και τα όργανά της, αυτό αποτελεί το έσχατο των εγκλημάτων και πάντα κάποια   λ ε υ κ ά  κ ε λ ι ά     περιμένουν τον ένοικό τους για να τον δολοφονήσουν με νόμιμο τρόπο. Ποιά είναι λοιπόν η παραγωγός δύναμη της τρομοκρατίας και ποιά τα αίτιά της, δε χρειάζεται να μου το πουν οι κάθε λογής ''ειδικοί''. Η πρακτική της τρομοκρατίας βρίσκεται κατ΄ αρχήν μέσα στην τακτική και τη στρατηγική οποιασδήποτε πολιτικής εξουσίας του υπαρκτού σήμερα κόσμου... Σε καμία κοινωνία, σε κανένα κράτος, η λαϊκή τρομοκρατία, η χρήση της ένοπλης βίας από το λαό, δε λειτούργησε ως η γενεσιουργός αιτία της κρατικής τρομοκρατίας. Παντού και πάντοτε η δεύτερη λειτουργούσε και λειτουργεί ως αιτία για την εμφάνιση της πρώτης.
Και εδώ ακριβώς φαίνεται ότι η ποινικοποίηση , η απαγόρευση της ένοπλης λαϊκής βίας αποτελεί αναμφισβήτητη αυθαιρεσία της κρατικής εξουσίας... Είναι αναμφισβήτητο πια γεγονός ότι σήμερα και στην Ελλάδα υπάρχουν και δρουν μια σειρά δυνάμεις που για βασικό-κυρίαρχο τρόπο δράσης (ή διαμορφώνουν) την άμεση χρήση βίαιων μορφών πάλης και πολιτικοκοινωνικού αγώνα, αντίθετα σε κάθε τι που μπορεί να συμπεριλάβουν οι όροι:
Καθεστωτικές δυνάμεις και ξένα ιμπεριαλιστικά, καπιταλιστικά ή σοσιαλιστικά συμφέροντα.
Κι αυτή η δράση- άσχετα αν ως σύνολο, παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις στο βαθμό οργάνωσης, τις πολιτικές θέσεις και την συνεχόμενη ή όχι παρουσία- είναι υπαρκτή και αυτοκαθορίζεται από την πρακτική της ένοπλης λαϊκής κι επαναστατικής βίας.''
     Μ΄ αυτά τα λόγια, ανάμεσα στ΄ άλλα, ξεκινά τον πρόλογό του ο Γεώργιος Καράμπελας στο βιβλίο του ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 1974-1985. Και νομίζω ότι είναι τα καταλληλότερα για πρόλογο στην εργασία μου.
                                                    

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
''Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ''
     Δε θα ασχοληθώ με τις αντιστασιακές οργανώσεις της περιόδου της δικτατορίας, που χρησιμοποίησαν πολλές απ΄ αυτές μεθόδους ανταρτών πόλης. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές οργανώθηκαν από κινήσεις ή κόμματα που με την πτώση των Απριλιανών λειτούργησαν στα πλαίσια της ''νομιμότητας'' κι ενίσχυσαν με τον άλλον ή τον άλλο τρόπο τα κόμματα που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος ή στην καλύτερη περίπτωση εντάχθηκαν σε κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δίνουν ένα γραφικό τόνο στην τόσο αυτοματοποιημένη σύγχρονη κοινωνία. Τώρα πόσο αυτή η ένταξη είναι ''προπέτασμα καπνού'' όπως πολλοί υποστηρίζουν δεν μπορώ να το ξέρω.
     Στην εργασία μου θα ασχοληθώ με τις οργανώσεις λαϊκής βίας που δημιουργήθηκαν μετά την δικτατορία και που μπορεί να στελεχώθηκαν κι από μέλη αντιδικτατορικών οργανώσεων.
     Έτσι λοιπόν, σ΄ αυτό το κεφάλαιο, θα καταγράψω τις οργανώσεις των Ανταρτών Πόλης όπως τις κατέγραψε έκθεση ενός ΚΥΠατζή το 1985.
 
                                            ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ ΠΟΛΗΣ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 17η Νοέμβρη (Ε.Ο. 17Ν) :
     Ανήκει στην Επαναστατική Αριστερά. Εμφανίστηκε ως αντιστασιακή ομάδα φοιτητών την 1-2-1974 στην Αθήνα, με προκηρύξεις της προς τους αξιωματικούς και στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων τους οποίους καλούσε ν΄ ανατρέψουν το καθεστώς (Χούντα τότε).
     Είναι παράνομη οργάνωση, κλειστού τύπου με ολιγάριθμη σύνθεση και δρα κατά την τακτική του ''Αντάρτικου Πόλης''.
     Έχει σαν άμεσο στρατηγηκό σκοπό ''τη δημιουργία και το στήσιμο του Λαϊκού Στρατού και του Ένοπλου Λαού''. Σαν τελικό στρατηγικό σκοπό έχει τη δημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική επανάσταση, δηλαδή τη λαϊκή εξουσία και το Σοσιαλισμό.
     Χρησιμοποιεί νέους ανωτέρασε μορφώσεως, πνευματώδεις χωρίς οικογενειακές κι οικονομικές υποχρεώσεις. Σαν μορφές πάλης αναγνωρίζει όλες τις κλασικές μορφές και τις ένοπλες.
''Οι ένοπλες ενέργειες δεν εμποδίζουν τη νόμιμη δουλειά στους χώρους των άμεσων διεκδικητών αγώνων. ''.
Πιθανολογείται ότι διατηρεί διασυνδέσεις με άλλες οργανώσεις της εξτρεμιστικής Αριστεράς τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Μορφές Πάλης
_____________________

Aπό τις προκηρύξεις της βγαίνει πως η ομάδα πιστεύει:
1)To να μιλά κανείς ''για ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό'' δηλαδή με ειρηνικές, κοινοβουλευτικές. δημοκρατικές διαδικασίες  ''είναι τουλάχιστον ηλιθιότητα με περικεφαλαία''.
2)Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ''με παρακάλια και φλυαρίες στη Βουλή, με χαρτοπόλεμο και δηλώσεις'' δεν είναι δυνατή.
Αυτή δύναται να γίνει ''με την ανεμπόδιστη και χωρίς φραγμούς λαϊκή κινητοποίηση και με δίκαιη χρησιμοποίηση της λαϊκής βίας''.
3)Οι ένοπλες ενέργειες δεν εμποδίζουν την νόμιμη ''δουλεία'' στους χώρους των άμεσων διεκδικητών αγώνων κι ούτε εμποδίζουν τη νόμιμη πολιτικοϊδεολογική δραστηριότητα.

Οργανωτική γραμμή
________________________

1)Το χτίσιμο ενός κόμματος θα γίνει μέσα από την ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων, η δε ενότητα θα προέλθει από τη συνδιασμένη ανάπτυξη όλων των μορφών πάλης.
2)Η διαδικασία των ενόπλων ενεργειών είναι μια συγκεκριμένη στρατηγική , η οποία ευρίσκεται εις την πρώτην φάσιν δια το ''χτίσιμο'' του ''Λαϊκού Στρατού'' και δια να φτάσουμε στον αυριανό ένοπλο αγώνα.
Η ''Θεοποίηση'' της ένοπλης μορφής πάλης από την ανάγνωση, προδικάζει- ή τουλάχιστον, δεν αποκλείει- και νέες εγκληματικές ενέργειες για το μέλλον.
Η στρατηγική και τακτική γραμμή της οργανώσεως και η χωρίς διακρίσεις , επίθεση εναντίον όλων των σημερινών οργανώσεων και κομμάτων του κομμουνιστικού χώρου- ακόμη κι εναντίον των αναρχικών- τοποθετούν αναμφισβήτητα την οργάνωση στο χώρο της ΝΕΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
     Στο έγγραφο ακολουθεί καταγραφή των χτυπημάτων της οργάνωσης.

OΜΑΔΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛEΓΓΥΗΣ :/
Oμάδα με την παραπάνω επωνυμία εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 14-4-1983 με προκήρυξή της, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής τρομοκρατικής ενέργειας (13-4-1983) στο Π. Ψυχικό (διασταύρωση Παπαναστασίου- Ταϋγέτου) κατά την οποία κατεστράφηκαν ολοσχερώς δύο αυτοκίνητα Δ.Σ. του Σαουδαραβικού κράτους και τραυματίστηκαν (6) έξι άτομα από τα οποία δύο (2) μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας.
     Με το κείμενο της προκήρυξης (γλώσσα, ύφος, διανοήματα, θέσεις, σκοποί- επιδιώξεις, κ.λ.π.) η παραπάνω ομάδα αυτοτοποθετείται στο χώρο της ''ΝΕΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ''.
     Εκτιμάται ότι η ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ'' η ''ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ'' και η ''ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ'' αποτελούν μια και μόνη οργάνωση- ομάδα και τούτο συμπεραίνεται εκ του ότι παρουσιάζουν ταυτότητα θέσεων- απόψεων, η δε εκάστοτε διαφοροποίηση της επωνυμίας, ύστερα από βομβιστικές τρομοκρατικές ενέργειες είναι των ιδίων των εξτρεμιστών ακροαριστερών οργανώσεων, που γίνεται κυρίως, για λόγους παραπλάνησης και ασφάλειας.

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ
1)Eνεμφανίσθη εις την δημοσιότητα την 12-2-1980 δια της εγκαταλείψεως προ της εισόδου των γραφείων της εφημερίδος ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'' προκηρύξεως, δια της οποίας αναλάμβανε την ευθύνη της κλοπής και της πυρκαγιάς του επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 161 κατάστημα ''PERLA'' την ίδιαν ημέραν...
...2)Έκτοτε και μέχρι του δια την προκηρύξεων της, έχει αναλάβει την ευθύνη των κάτωθι ενεργειών:
α)Εμπρησμού της Οικονομικής Εφορίας Νίκαιας την 29-2-1980 ''με σκοπό 1. Να σαμποτάρει την εφορία και το λεγόμενο εθνικό εισόδημα 2. Να προβάλλει την μορφή αγώνος που αμφισβητεί έμπρακτα η καπιταλιστική κυριαρχία 3. Να επιτεθεί σ΄ όλους εκείνους που ρυθμίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους τη ζωή μας''.
β)Εμπρησμού αυτοκινήτου ΜΕRCEDES την 1-3-1980 ''1. Επειδή δεν γουστάρουμε τ'  αυτοκίνητα 2. Για την υλική καταστροφή της ιδιοκτησίας του καπιταλίστα 3. Για τη συμβολικότητα της πράξης που έχει σαν σκοπό : την έμπρακτη αμφισβήτηση όλου του Καπιταλιστικού συστήματος και την επίθεση όλων όσων κρατούν τη ζωή μας στα χέρια τους''.
γ)Απόπειρα εμπρησμού του αυτοκίνητου του ψυχιάτρου των φυλακών Μαράτου την 27-5-1980 με σκοπούς ''Να προειδοποιήσει τον Μαράτο και το συνάφι του, ότι αυτή είναι η αρχή μόνο. Να δείξει τον εγκληματικό ρόλο που παίζεται από τους ψυχιάτρους εις βάρος κάθε εξεγερμένης ύπαρξης. Την υλική φθορά του εγκληματία Μαράτου.
3)Εκ της μελέτης των κειμένων της οργανώσεως προκύπτει ότι δραστηριοποιείται εις τον χώρον των αναρχοαυτόνομων.
4)Έχει χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιους εμπηριστικούς μηχανισμούς.
 

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ:
1)Eμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα (17/18-11-1979) με την ονομασία ''ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ'' και εν συνεχεία στην Αθήνα.
2)Τοποθετείται στον χώρο της ''ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ''.
3)Έχει σαν άμεση επιδίωξη την έμπρακτη αμφισβήτηση όλου του καπιταλιστικού συστήματος με δυναμικές ενέργειες, στρέφεται εναντίον όλων των κρατικών φορέων κι επιδιώκει σαν τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς κριτική εξουσία (δίχως αφεντικά).
4)Εφαρμόζει σαν μορφή πάλης μόνο τις δυναμιτιστικές ενέργειες, απορρίπτοντας κάθε κοινοβουλευτική τακτική.
5)Ανέλαβε την ευθύνη τριών (3) εξτρεμιστικών ενεργειών το έτος 1980.
6)Εκτιμάται, ότι αποτελεί εκτελεστικό (όργανο) του Ε.Λ.Α. που παρουσιάζεται σαν ξεχωριστή οργάνωση με σκοπό την πρόκληση συγχύσεως στις αρχές ασφαλείας.


ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ:
H οργάνωση παρουσιάστηκε με προκήρυξη την 19-5-1981 κι ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα εμπρησμού στο κατάστημα ΒOSCH οδός Βουλιαγμένης 365.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την οργανωτική δομή και στελέχωση της ανωτέρω οργανώσεως.
     Την 4-6-1981 εις ενεργηθείσαν κατ΄ οίκον έρευνας του δώματος της οδός Καλαβρίας 13α ανευρέθη προκήρυξις με την υπογραφήν ''ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ'' δια της οποίας αναλαμβάνεται η ευθύνη της ενέργειας και αιτιολογείται αυή ''σαν αφορμή για την ευαιθητοποίησή μας εξ΄ αιτίας της δολοφονίας του κρατούμενου στα γερμανικά κελιά Ζιγκούρντ Ντέμπας''.
Πρόκειται περί αναρχικής οργανώσεως.
(Σ.Σ. θα ήταν ενδιαφέρον αν μας έλεγε η έκθεση πως οι ''εγκέφαλοι'' της Κ.Υ.Π. ή της αστυνομίας ή όποιας άλλης δύναμης κρατικής καταστολής έφτασαν ''στο δώμα της οδού Καλαβρίας 13α'' αλλά το αποφεύγει, όπως αποφεύγει κι άλλα πράγματα σε άλλα σημεία της).
 

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ'':
1)Την νύχτα 19/20-10-1977 εις περιοχήν Αγίου Ιωάννη Ρέντη Πειραιώς έλαβε χώραν ένοπλος συμπλοκή
μεταξύ μελών της ομάδας ''Για την Διεθνιστική Αλληλεγγύη'', τα οποία απεπειράθησαν δολιοφθοράν εις τα αποθήκας του εργοστασίου AEG ''σαν έμπραχτη απάντηση για την δολοφονία μέσα στα λευκά κελιά των Γερμανών συντρόφων, από τους δήμιους της σοσιαλοδημοκρατίας στη Δ. Γερμανία''  και δύο αστυφυλάκων, ενεργούντων περιπολίαν εν πολιτική περιβολή εις περιοχήν. Κατά την συμπλοκήν ετραυματίσθη θανάσιμα ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ.
2)Μετά το γεγονός τούτο, η ανωτέρω ομάς μετωνομάσθη ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ'' και με την επωνυμία αυτή προέβη δι΄ εκρήξεως δύο αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών εις την δολιοφθοράν του συνεργείου ασυρμάτων της Αστυνομίας επί της Λ. Παπάγου 2 (Ζωγράφου) την 06.15΄ ώραν της 11-12-1977, επειδή, ως εξηγεί εις σχετικήν προκήρυξιν της, η αστυνομία ''με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθεί να επιβάλλει την έμμεση κρατική τρομοκρατία ενάντια σε όλους όσους πολεμούν αυτό το καθεστώς της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της μιζέριας''.
3)Την 12-7-1979 έξωθι του ΙΣΤ΄ Αστυνομικού Τμήματος Αθηνών εσημειώθη έκρηξις αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εις σταθμευμένον αυτοκίνητον της χωροφυλακής. Την ευθύνη ανέλαβεν δια της προκηρύξεώς της, η ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ'' του ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ'' με αιτιολογικόν: '' H Aστυνομία και όλα τα ειδικά σώματα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας είναι η υλική και τεχνολογικά ένοπλη δύναμη, που τ΄ αφεντικά έφτιαξαν και που όλο και την αυξάνουν και την τελειοποιούν για να μπορούν πάνω σε αυτή να στηρίξουν την εξουσία τους''.
4)Εκ της μελέτης των κειμένων των ανωτέρων οργανώσεων και εξ ετέρων αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι αυτοί είναι ομάδες του ''Ε.Λ.Α.''.


ΟΜΑΔΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ:
Eμφανίστηκε και αυτή μετά το θάνατου του Χρήστου Κασίμη.
     Σκοπό είχε την απελευθέρωση του κρατούμενου για την ίδια υπόθεση Ι. Σερίφη και προς τούτο προέβη κατά καιρούς σε εκδηλώσεις συμπαραστάσεως προς αυτόν.
     Μετά την απαλλαγή του Ι. Σερίφη και την αποφυλάκισή του, η ανωτέρω οργάνωση δεν παρουσίασε ουδεμία εκδήλωση με την ανωτέρω επωνυμία.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ:
H οργάνωση αυτή εμφανίστηκε την 29-5-1981 με τηλεφώνημα στην εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'' και ανελάμβανε την ευθύνη της απόπειρας εμπρησμού του κινηματογράφου ''ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ'' στην οδό Πατησίων, και ενός μοτοποδηλάτου.
     Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν απασχόλησε τις αρχές.
     Εκτιμάται από στοιχεία που υπάρχουν, ότι οι δράστες δεν έχουν καμιά σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις και μάλλον πρόκειται περί ''αλητοβίων'' νέων.



ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (O.Λ.Α.):
Eμφανίστηκε με τον τίτλο αυτόν τον Ιανουάριο του 1980. Προ του 1980 είχε εμφανιστεί με τους τίτλους :
''OΜΑΔΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ'' (Ο.Ε.Δ.) τον Νοέμβριο 1979, και ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ'' (Ε.Τ.Α.) Δεκέμβριος 1979. Είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και ανήκε στον ιδεολογικό χώρο ''ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ''.
     Αποδέχονταν κι επικροτούσε πράξεις βίας στρεφόμενες κατά της εξουσίας, θεωρούσε την ταξική πάλη σαν νομοτελειακή εξέλιξη, είχε σαν τελικό σκοπό την αταξική κοινωνία και αποδεχόταν σαν μορφή μόνο τον ένοπλο αγώνα.
Χρησιμοποίησε βόμβες, προκηρύξεις και συνθήματα και χαιρέτησε την ενέργεια της ''17 ΝΟΕΜΒΡΗ και του ''ΛΑΪΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ'' (Λ.Ε.Α.).
     Την 14-2-1980 συνελήφθησαν τα έξι (6) γνωστά μέλη της. Από της συλλήψεως και παραπομπής τούτων στη δικαιοσύνη, δεν παρουσίασε άλλη δραστηριότητα εκτός από την ανάληψη της ευθύνης για τον εμπρησμό του Πρωτοδικείου Αθηνών (οδός Σανταρόζα) την 4-6-1980.
Πιθανολογείται ότι καθοδηγητικό όργανο αυτής ήταν ο Ε.Λ.Α. από τον οποίο έπαιρνε έντυπες οδηγίες για δυναμιτιστικές ενέργειες και για την κατασκευή και εξουδετέρωση βομβών.



ΟΜΑΔΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ:
1)Eνεφανίσθη εις την δημοσιότητα για τηλεφωνήματος εις την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' με τον οποίον ανελάμβανε την ευθύνη της τοποθετήσεως αυτοσχεδίου εμπρηστικής βόμβας της 9-8-1978  εις αμερικανικό αυτοκίνητο, σταθμευμένον εις την οδό Στυπίας 7-Γκύζη.
2)Την 4-6-1980 ανέλαβεν, δια προκηρύξεως, τον εμπησμόν των δικαστηρίων εις την οδό Αρσάκη επειδή τα ''δικαστήρια είναι οι φρουροί των συμφερόντων της αστικής τάξης''.
3)Την 8-9-1980 ετοποθέτησαν βόμβαν εις το επί της οδού Κουρτίδου 62 εργοστάσιον του Ο.Α.Π. και έδωσε εις την δημοσιότητα προκήρυξιν με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνην της ενέργειας και επιχειρεί απολογισμόν της δράσης της.
4) [Σ.Σ. Ακολουθεί καταγραφή των ενεργειών της οργάνωσης].
5)ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ
α)Αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.
β)Αυτοσχέδιους ωρολογιακούς εμπρηστικούς μηχανισμούς.
γ)Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
δ)Αυτοσχέδιους ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς.


ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ- ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ:
Έκανε την εμφάνιση με ανώνυμο τηλεφώνημα στις απογευματινές εφημερίδες την 11-3-1982 με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη της έκρηξης της βόμβας στη Μητρόπολη Αθηνών, που έγινε την ίδια μέρα.
     Δεν υπάρχουν στοιχεία για την υπόσταση του ιδεολογικού χώρου που ανήκει, την οργανωτική δομή και στελέχωσή της.


ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ''ΑΡΗΣ'' :
Με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών την 16-3-1982 στα δύο (2) υποκαταστήματα της Αμερικανικής Τράπεζας CITY BANK που βρίσκονται στην Αθήνα.
     Η επαναστατική αυτή ομάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά στον εξτρεμιστικό χώρο και δεν υπάρχουν στοιχεία για την υπόσταση, τον ιδεολογικό χώρο που ανήκει, την οργανωτική δομή και στελέχωσή της.


ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ:
Με τον παραπάνω τίτλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, την 21-10-1982 και με προκήρυξη- ανακοίνωση αναλάμβανε την ευθύνη της τοποθετήσεως βόμβας στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22).
     Το περιεχόμενο της προκήρυξης αυτής σε σύγκριση με το περιεχόμενο άλλης προκηρύξεως- με επωνυμία ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΗΣ'' που στις 15-3-1982, ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών στα δύο υποκαταστήματα της Αμερικανικής Τράπεζας CITY BANK στην Αθήνα- ταυτίζεται. Η γραφολογική εξέταση των δύο προκηρύξεων απέδειξε ότι γράφτηκαν από την ίδια γραφομηχανή.
     Συνεπάγεται λοιπόν ότι η ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΗΣ'' και η ''AYTONOMIA'' είναι μία και μόνη οργάνωση-ομάδα που εμφανίστηκε, προφανώς, με δύο διαφορετικές επωνυμίες, για λόγους κυρίως, παραπλάνησης και ασφάλειας. Από τις μέχρι τώρα ενέργειες της αυτοποθετείται στο χώρο της ''ΝΕΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ''.
     Στοιχεία για την δομή και στελέχωσή της από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψαν.


ΛΑΊΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (Λ.Μ.Π.) :
1)Είναι εξτρεμιστική που ανήκει στη ''ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ''.
2)Eμφανίστηκε το 1979 στην Αθήνα και συγκροτήθηκε από μέλη- στελέχη της εξτρεμιστικής οργάνωσης ''ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ- ΛΕΝΙΝΙΣΤΩΝ, ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ''.
3)Τον ίδιο χρόνο, αμέσως μετά την εμφάνιση της, συνελήφθη ο αρχηγός της (ΖΗΡΙΝΗΣ) και άλλα 13 μέλη, και έκτοτε δεν εμφανίστηκε στο προσκήνιο.
4)Δημοσιογραφικό της όργανο '' ΝΟΕΜΒΡΗΣ".
5)Αντικειμενικός της σκοπός η ριζική αλλαγή του κοινωνικού συστήματος με αποφασισμένα στελέχη (αγωνιστές) για συνωμοτική δράση.
6)Μέρος των στελεχών της έχει εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και παρουσιάστηκαν ολιγομελής πυρήνες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Λάρισα.
7)Σήμερα και μετά την αποφυλάκιση του αρχηγού της και των 13 στελεχών της βρίσκεται σε αδράνεια και δεν παρουσιάζει καμιά δραστηριότητα.
[(Σ.Σ.)
Η αναφορά της ''ομάδας Ζηρίνη'' όπως έχει μείνει γνωστή ως ''τρομοκρατικής'' οργάνωσης           αποδεικνύει την ηλιθιότητα του συντάκτη της έκθεσης αυτής.
Η ιστορία του σκηνοθέτη Κώστα Ζηρίνη και της συμβίας του Μπετράν είναι γνωστή και δεν θα την αναφέρω εδώ. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι ακόμα και σήμερα ''μέλη'' αυτής της ομάδας, όπως η Ροζίνα Μπέργκνερ, συνεχίζουν να παρενοχλούνται απ΄ τις δυνάμεις κρατικής καταστολής και είναι αυτό που λέμε ''ασυνήθεις ύποπτοι''].

ΠΥΡΗΝΕΣ ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:
1)Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Αθήνα με τηλεφώνημά της, δήλωση, στην εφημερίδα ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''  την 2-9-82, με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για τον εμπρησμό στα γραφεία του Κ.Κ.Ε. στην Αθήνα (Πατησιών 216) που έγινε την ίδια ημερομηνία (2-9-86).
2)Η υπόστασή της αμφισβητείται (ανώνυμο τηλεφώνημα) και έκτοτε δεν επανεφανίστηκε.
3)Εκτιμάται ότι αν ο ''ΠΥΡΗΝΑΣ'' είναι υπαρκτός πρέπει να αποτελείται από άτομα που κινούνται στον αναρχικοεξτρεμιστικό χώρο.


ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ (O.A.Π.):
1)Εμφανίστηκε το έτος 1980 στην Αθήνα.
2)Διαθέτει ισχυρό πυρήνα στη Θεσσαλονίκη και αυτόνομες μικροομάδες στους στρατιωτικούς σχηματισμούς.
3)Στόχος της η υπονόμευση του στρατού με κάθε τρόπο στα πλαίσια του ''ΛΑΪΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ'' και κατά του καθεστώτος και των στηριγμάτων του (Δικαιοσύνη, Σχολείο, Στρατός, Αστυνομία) με τελικό στρατηγικό σκοπό την αποσύνθεση και κατάργηγη του Στρατού ''για το κτίσμα αταξικής Κομμουνιστικής Κοινωνίας''.
4)Κατά καιρούς εκδίδει και κυκλοφορεί το παράνομο περιοδικό ''ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΛΗ''.
5)Η παραπάνω οργάνωση, ανέλαβε, με την υπό 19-3-1983 ανακοίνωση της, την ευθύνη της δολοφονίας του Τζώρτζη Αθανασιάδη.
Την ανακοίνωσή της όμως, αυτή την ανακάλεσε με νεώτερη (22-3-1983) με την οποία καταγγέλει την πρώτη σαν ''συνειδητή προβοκάτσια του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και διαφόρωνΥπηρεσιών του Στρατού και της Αστυνομίας''.
[(Σ.Σ.) το πρώτο κείμενο, της ''οργάνωσης'' ήταν κατά την προσωπική μου άποψη ένα γελοίο κείμενο που προσπαθούσε να μιμηθεί την αριστερίστικη φρασεολόγια, με παταγώδη αποτυχία].
6)Εκτιμάται ότι συνεργάζεται με τις οργανώσεις Ε.Λ.Α., Ο.Π.Α., Σ.Α.ΚΕ.
 

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΛΗ:
Kατά καιρούς εκδίδει έντυπον του οποίου έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα (4) τεύχη. Κύριον σύνθημα του περιοδικού είναι η κατάργηση του Στρατού, όλον δε το περιεχόμενο αναφέρεται εις περιπτώσεις στρατιωτών που ετιμωρήθησαν δια πειθαρχικά παραπτώματα.
     Έκαστον τεύχος αποτελείται από πενήκοντα περίπου σελίδας, διαστάσεων 20Χ12 εκατοστών του μέτρου περίπου, με πολυγραφημένα εκ γραφομηχανής κείμενα, τα δε εξώφυλλά των φέρουν ανοικτήν απόχρωσιν πράσινου χρώματος.


ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ''ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΧΙΔΗΣ'':
1)Eνεφανίσθη την 14-6-1981 όταν απεπειράθη τον εμπρησμόν του SUPER MARKET ''HELLAS SPAR- ΑΦΟΥ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ'' εις την Νέαν Σμύρνην.
2)Εις τον τόπον του εγκλήματος εγκαταλείφθη προκήρυξις αιτιολουγούσα την ενέργειαν ως ''προσωπική ψυχολογική συμπαράσταση στους απεργούς πείνας Φίλιππα και Σοφία Κυρίτση, Γιάννη Σκανδάλη και Κυριάκο Μοίρα που αργοπέθαιναν στις φυλακές Κορυδαλλού''.
3)Πρόκειται περί ενεργείας μεμονωμένου ατόμου ή περί ολιγομελούς ομάδος δραστηριοποιημένης εις τον χώρον των αναρχικών.
4)Κατά την ως άνω ενέργειαν εχρησιμοποίησεν αυτοσχέδιαν ''μολότωφ''.


ΟΜΑΔΑ ΙΟΥΝΗΣ ΄78:
1)Tην 21.30΄ ώραν της 31-1-1979, έξωθι του επί της οδού Ωκεανίδων αριθμός 2 υπόγειου ιδιωτικού σταθμού αυτοκινήτων, περιοχή Αγίου Σώστη, εδολοφονήθη υπ΄ αγνώστων ο τέως Αστυνόμος Α. Μπάμπαιης Πέτρος πυροβοληθείς εκ των νώτων δια δύο (2) πιστολιών διαμετρήματος, 0.45΄ χιλ. της ίντσας. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβεν δια προκηρύξεων της ριφθεισών εις τον τόπο της δολοφονίας, η το πρώτον εμφανισθείσα οργάνωσις με την επωνυμίαν ''ΟΜΑΔΑ ΙΟΥΝΗΣ ΄78''.
2)Έκτοτε η ανωτέρω Οργάνωση, ουδεμίαν ετέραν έκνομον ενέργεια ανέλαβεν ή ενεφανίσθη άλλως που εις την δημοσιότηταν.
3)Εκ της μελέτης της προκηρύξεως, η οποία αποτελεί και το μόνο ενυπόγραφον κείμενο της οργανώσεως, συνάγονται τα ακόλουθα:
α)Οι διαπράξαντες την δολοφονία ισχυρίζονται ότι είναι ''μια ομάδα αγωνιστών, ένα κομμάτι των δυνάμεων του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας".
β)Προέβησαν εις την λήψιν της αποφάσεως της δολοφονίας:
i)Γιατί ήτανε γνωστός βασανιστής αστυνόμος της ασφάλειας και έπρεπε πληρώσει για τα αμέτρητα εγκλήματά του.
ii)Γιατί εξακολουθούσε και μετά την εγκληματική του δράση σαν βασανιστής να είναι ένα σημαντικό όργανο και συνειδητό στέλεχος των ''ανεπίσημων'' μηχανισμών καταστολής και τρομοκρατίας του καθεστώτος ενάντια στους προλετάριους, και
iii)Γιατί στο πρόσωπό του και στη δράση του εκφραζότανε μια συγκεκριμένη και ''αντιπροσωπευτική λειτουργία'' του συστήματος της καπιταλιστικής εξουσίας, βίας και αυθαιρεσίας.
γ)Ο τελικός στρατηγικός σκοπός της οργανώσεως είναι ''η ανατροπή και καταστροφή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης'' χωρίς να προσδιορίζεται σαφώς τι θα επακολουθήσει.
δ)Η στρατηγική προς επιτυχίαν του ανωτέρω σκοπού, εκτίθεται ως εξής : Kαι είναι ξεκάθαρο, ότι για να δυναμώσουν και να αυξηθούν οι λαϊκές και επαναστάσεις που προωθούν την σύγκρουση με το καθεστώς πρέπει να κατακτήσουν αυτό το δυνάμωμά τους μέσα ''από συγκεκριμένους αγώνες, πρέπει αναγκαστικά να συγκρουσθούν έμπραχτα με το καθεστώς και τα όργανά του''.
ε)Η τακτική που θα ακουλουθήσει προς επιτυχίαν του τελικού στρατηγικού σκοπού είναι: ''Θα πολεμήσουμε με συγκεκριμένους συνεχείς αγώνες και όχι με αφηρημένες διακηρύξεις και διαμαρτυρίες, που όπως έχει φανεί, όχι μόνο δεν ωφελούνε σε τίποτα, αλλά και αποπροσανατολίζουν κάθε διάθεση και θέληση για αγώνα''.
ζ)Η δολοφονία χαρακτηρίζεται ως ''μια σοβαρή και απαραίτητη πολιτική ενέργεια. Δεν είναι όμως και καθοριστική, με την έννοια κάποιου σταθμού στην εξέλιξη του ταξικού πολέμου στην Ελλάδα. Είναι μια στιγμή , όμως υπήρξαν και άλλες στιγμές πριν απ΄ αυτή...''.
η)Περαιτέρω, προς εκτόνωσιν της σωρευθείσαςν δήθεν αγανακτήσεως εκ του κρατούντος κοινωνικού συστήματος στρέφεται δια μακρών κατά της Δικαιοσύνης, της νομιμότητας, των επίσημων κομμάτων, της Αστυνομίας και ιδιαιτέρως των αστυνομικών ΠΛΕΣΣΑ και ΣΤΕΡΓΙΟΥ, εις τους οποίους αποδίδει τη δολοφονία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΣΙΜΗ.


ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Ε.Λ.Α.): Δεν φέρεται ως οργάνωση με συγκεκριμένη οργανωτική διάρθωση, με εμφανίσεις ή συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, πορείες και εν γένει εκδηλώσεις.
     Δεν επεσημάνθη μέχρι τώρα ανώτατο όργανο. Εμφανίσθηκε την 29-4-1975 στην Ελευσίνα με ανακοίνωσή της, που δημοσιεύθηκε στον ''ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ'' και ''ΤΑ ΝΕΑ'' την 21-7-75 με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη της απόπειρας πυρπολύσεως αμερικανικών αυτοκινήτων, την 29-4-1975 στην Ελευσίνα.
Έκτοτε και μέχρι σήμερον ανέλαβε την ευθύνη πλείστων δυναμιτιστικών ενεργειών (άνω των 60) εναντίων στόχων:
α) Αμερικανικού ενδιαφέροντος (αυτοκίνητο, τράπεζαι, αποθήκαι, κ.λ.π.).
β) Γερμανικού ενδιαφέροντος (SIEMENS, BOSCH, MAN, VOLKS-WAGEN).
γ) Φορέων και εκπροσώπων ιδιοκτησίας (ΠΙΤΣΟΣ, ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ, Σ.Ε.Β., ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ, ΣΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ, κ.λ.π).
δ) Κρατικών φορέων (Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Εφορία, Παιδεία, κ.λ.π.).
ε) Οργανισμών και επιχειρήσεων κοινώς ωφέλειας (Ε.Α.Σ., Ε.Ο.Τ., ΔΕΗ, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.).
     Είναι κλειστού αυστηρά συνωμοτικού χαρακτήρα, με λίγα μέλη, που διακρίνονται για τον φανατισμό, τη μαχητικότητα, τη θρασύτητα και τον δυναμισμό τους στις διάφορες εξτρεμιστικές ενέργειες.
     Υιοθετεί τη λαϊκή βία την οποία υλοποιεί με βομβιστικές ενέργειες, εμπρησμούς, δολοφονίες σε εργοστάσια, εγκαταστάσεις παραγωγής και με οποιουσδήποτε άλλους παράνομους τρόπους.
Κατά καιρούς εκδίδει και κυκλοφορεί παράνομα το περιοδικό ''ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ'''.
     Δραστηριοποιείται εις τον χώρον της ''ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ'' που πιστεύει στην ελεύθερη αυτοέκφραση των ατόμων, την αυτοενέργεια και την αυτοκυβέρνηση.
     Ο τελικός στρατηγικός σκοπός της οργανώσεως είναι η ίδια της ενόπλου βίας, πλήρης και οριστική καταστροφή της αστικής κοινωνίας και η οικοδόμησις σοσιαλιστικής τοιαύτης των συμφερόντων και τας επιθυμίας των εκμεταλλευομένων και καταπιεζομένων τάξεων.
     Έχει ως άμεση πολιτική επιδίωξη το ''Χτύπημα της ιμπεριαλιστικής παρουσίας στη χώρα μας, χτύπημα των ξένων και ντόπιων συνεργατών τους που μοιράζονται τις δικτατορίες, χτύπημα αυτών που μας κρατάνε στη φτώχεια και τη δυστυχία''.
     Στρέφονται εναντίον κάθε μορφής εξουσίας στην Ελλάδα και επιδιώκουν την κατάργηση του σημερινού κοινωνικού συστήματος και τη δημιουργία μιας κοινωνίας βασιζόμενης στην αυτοδιάθεση,   αυτοδιαχείριση του ατόμου (Τιτοϊκοί).
     Διακηρύσσει ότι θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, θα ''ενώσει και θα συγχρονίσει την δράση της μέσα στον αγώνα του εργαζόμενου λαού, επιδιώκοντας τη συγκρότηση εντός των εργοστασίων παράνομων ομάδων, που θα προετοιμάζονται για τη σύγκρουση με το αστικό κράτος''.
     Αποδέχονται όλας τα μορφάς πάλης, από την ''πιο απλή ειρηνική, νόμιμη, και ανοιχτή'' μέχρι και την καθαρώς ''παράνομη΄΄, ''μαχητική'' και ''ένοπλη".
     Αφ΄ης ενεφανίσθη, ως αμέσους πολιτικάς επιδιώξεις έθεσεν :
α) Να ξεσκεπάσει την καπιταλιτική- ιμπεριαλιστική εξουσία που προσπαθεί να καταπνίξει τους         κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.
β) Να αποκαλύψει τη σημασία ενδεχομένων πολεμικών συγκρούσεων, που είναι αντίθετες στα     συμφέροντα του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
γ) Να χτυπήσει άμεσα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
δ) Να χτυπήσει με κάθε τρόπο τον νεοφασισμό, την τρομοκρατία και την βία.
ε) Να αναπτύξει τον διεθνιστικό χαρακτήρα του επαναστατικού λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα.
στ)Να αγωνιστεί συγκεκριμένα για να προχωρήσει η αυτόνομη και αυτοδύναμη οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων στον κάθε κοινωνικό χώρο με σκοπό την προώθηση ταξικής σύγκρουσης.
Τελευταίως, η βομβιστική δραστηριότητα της οργανώσεως στρέφεται, ειδικότερον, κατά των θεσμών του Αστικού Κράτους και των φορέων που εκπροσωπούν την ιδιοκτησία.
     Ο Ε.Λ.Α. ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ
α) Αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.
β) Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
γ) Αυτοσχέδιους εμπρηστικούς ωρολογιακούς μηχανισμούς.
     Έχει συγκροτήσει ολιγομελείς ομάδες (παρακλάδια), που εμφανίστηκαν κατά καιρούς, με διάφορες επωνυμίες, (ξεχωριστές), άλλες ομάδες- οργανώσεις, αλλά η ίδια αυτή οργάνωση (Ε.Λ.Α.) που για λόγους συνομωτικούς, εκδικήσεως και αποπροσανατολισμού των διωκτικών αρχών, εμφανίζεται κατά τον τρόπο αυτό.
Σαν τέτοιες ομάδες (παρακλάδια) επισημαίνονται οι εξής :
α)ΛΑΪΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Λ.Ε.Α.) : Είναι παράνομη οργάνωση της Επαναστατικής Αριστεράς και δραστηριοποιείται μόνο στη Θεσσαλονίκη με βομβιστικές ενέργειες. Έχει την ίδια υφή, σκοπούς και επιδιώξεις με τον Ε.Λ.Α.
Εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1975 με βομβιστικές ενέργειες.
β)ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (Λ.Α.): Εμφανίστηκε στην Αθήνα την 7-4-1974 με προκηρύξεις. Την 27-4-1977 με τηλεφώνημα στην εφημερίδα ''ΑΥΓΗ'' ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού τεσσάρων (4) αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και την 26-4-1982 με προκήρυξη της ανέλαβε την ευθύνη της τοποθετήσεως βόμβας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής. Επίσης ανέλαβε και την ευθύνη δύο (2) ενεργειών (1977) στη Θεσσαλονίκη (Οργανισμό Υδεύσεως Θεσσαλονίκη και ΕΝΕΠ Χαριλάου).
γ) ΛΑΪΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ''ΛΕΣ'':  Eμφανίστηκε την 31-2-1979 με τηλεφώνημα στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της πυρπολήσεως τριών (3) Λεωφορείων σε υπαίθριο γκαράζ του 4ου ΚΤΕΛ στις Τρεις Γέφυρες Αγίων Αναργύρων, Αττικής.
δ)ΛΑΪΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Λ.Α.Σ.): Eμφανίστηκε την 24-12-1977 ότε δια τηλεφωνήματός της προς τον ημερήσιον τύπον, ανάλαβε την ευθύνη εμπρησμού έξι (6) αυτοκινήτων ανηκόντων εις Αμερικανούς Στρατιωτικούς και Πολιτικούς Υπαλλήλους της Βάσεως του Ελληνικού. Έκτοτε ενεφανίσθη δι'  εμπρηστικών ενεργειών:
-Tην 16-3-1978 εμπρησμού τριών (3) αυτοκινήτων ανηκόντων εις Αμερικανούς στρατιωτικούς, δι΄ αντιπερισπασμόν προς τα τοποθετήσεις βομβών εις τον κινηματογράφον ''ΕΛΛΗ" και εις το περιοδικό ''ΑΝΤΙ'' υπό εξτρεμιστών της Δεξιάς.
-Την 25-5-1979 δι΄ απόπειρας εμπρησμού αυτοκινήτων, σταθμευμένων εις περιφέρειας Καισαριανής και ανήκοντος εις Ελληνοαμερικανόν λοχίαν. Εγγύς του χώρου ανευρέθη προκήρυξις, αναγραφούσας δια στάμπας ''ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΠΡΟΣ- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, Λαϊκή Αγωνιστική Συσπείρωση'' και φέρουσα εις το άνω δεξιόν μέρος σήμα των ''ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ'' (Άστηρ εντός κύκλου).
-Την 15-10-1979 δι΄ εμπρησμών τριών (3) αυτοκινήτων, ανηκόντων εις ΖΗΜΕΝΣ δια συμπαράστασιν εις τους απεργούς αυτής και δια ''Να ενσωματώσουμε τις δυναμικές ενέργειες στους αγώνες μας''.
-Την 24-10-1978 εις ισόγειον αίθουσα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανευρέθη μαγνητόφωνον μετά κασέτας περιέχον μηνύματα της ''Λαϊκής Αγωνιστικής Συσπείρωσης''.
     Το μήνυμα αναφέρεται εις τα γεγονότα της AEG, καθ΄ ου εδολοφονήθη ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ, εις τας δολοφονίας του WELCH, ΜΑΛΛΙΟΥ, εις δυναμιτιστικάς ενεργείας του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ κ.λ.π.
     Πρόκειται περί μηνύματος αποσκοπούντος εις την ηθικήν δικαίωσιν των δολοφονιών και εις την προπαγάνδισιν της ''ΛΑΪΚΗΣ ΒΙΑΣ'' επίσης δε περί προσπαθείας συνδέσεως των μαζικών κινητοποιήσεων με τας βομβιστικάς δραστηριότητας και δολοφονίας.
     Τόσον εκ των προκηρύξεων της, του μηνύματός της, όσον και εκ της εν γένει δραστηριότητάς της εντάσσεται εις τον χώρον της ''ΝΕΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ'' με προφανείς διασυνδέσεις με Κύπριους και Παλαιστίνιους ομοϊδεάτες της.
     Έχει χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ




3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Κάνω μία εργασία για το Αντάρτικο Πόλης στην Ελλάδα και θέλω να συμπεριλάβω κάποιες από τις πληροφορίες της έκθεσης του ΚΥΠατζή. Έχεις μήπως τα στοιχεία της για τη συμπεριλάβω στη βιλιογραφία μου; Ενναλακτικά, μπορώ να συμπεριλάβω τα στοιχεία της δικής σου εργασίας, αν και κατανοώ ότι ίσως προτιμάς να διατηρήσεις την ανώνυμια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο Καλημέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε σου φανεί χρήσιμο, απ' το blog, για την εργασία σου και παράλληλα θα ψάξω στα αρχεία μου μήπως βρω κι αυτό που ζητάς. Καλή δύναμη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,

    Κάνω μια εργασία για το αντάρτικο πόλης. Μήπως έχεις τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΥΠατζή; Θα ήθελα να τη συμπεριλάβω στη βιβλιογραφία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή