-αν- Αρχική Σελίδα

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

(ΜΕΡΟΣ Γ) Το αντάρτικο Πόλης ως αντιπολιτευτικός λόγος


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο

ΟΙ ΔΥΟ ''ΜΕΓΑΛΕΣ'' ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

     Η ΕΟ 17Ν είνα, μαζί με τον Ε.Λ.Α., οι μακροβιότερες οργανώσεις Ένοπλης Λαϊκής Πάλης, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και σ΄ όλη την Δυτική Ευρώπη όπου ''ανθεί'' το Αντάρτικο Πόλης.
     Πολλοί θεωρούν τον I.R.A. ως την μακροβιότερη οργάνωση. Όμως ο ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ είναι καθαρά εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και μάχεται τους Άγγλους Ιμπεριαλιστές.
     Ο I.R.A. ή Ε.Τ.Α. (Βάσκοι αυτονομιστές στην Ισπανία) χρησιμοποιούν μεθόδους αντάρτικου πόλης, στο κάτω κάτω τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα είναι αυτά που εδραίωσαν και ''άνδρωσαν'' το αντάρτικο πόλης, αλλά δεν μπορούν να ''μπουν'' στην ίδια ομάδα με την Ε.Ο 17Ν, την RAF ή την ACTION DIRECTE. Και αυτό επειδή έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και διαφορετικούς στόχους.
     Στην Βόρειο Ιρλανδία, για παράδειγμα, ο εχθρός είναι ολοφάνερος. Οι ΄Αγγλοι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους. Στόχος τους είναι η απελευθέρωση, η αυτοδιάθεση και η αυτοδιαχείρηση του επί 1100 χρόνια σκλαβωμένου λαού.
Στους κόλπους του I.R.A. αλλά και του πολιτικού του σκέλους, Σην Φέην, υπάρχουν πολλές ιδεολογικές τάσεις. Από φιλελεύθερους εθνικιστές ή εθνιστές μέχρι Αναρχικούς Αυτονομιστές. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι μαρξιστές κυριαρχούν και πάλι, στις τάξεις του I.R.A. με τους Αναρχικούς ν΄ αυξάνουν την επιρροή τους τόσο μέσα στο Στρατό όσο και στον λαό της Βορείου Ιρλανδίας που δεν συμμετέχει στις ενέργειες του I.R.A. αλλά δρα, κάποιες φορές, υπό την ''σκέπη'' του.
     Αντίθετα οι ''άλλες'' οργανώσεις της Δυτικής Ευρώπης έχουν ως εχθρό το ''διεφθαρμένο αστικό καθεστώς'', τον ''κοινοβουλευτικό φασισμό'', τον ''Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό'', αλλά και τον Σοβιετικό, μιας και στην Ελλάδα τουλάχιστον έχουν χτυπηθεί στόχοι Σοβιετικού συμφέροντος της πάλαι ποτέ Ε.Σ.Σ.Δ..
     Ο χαρακτηρισμός ως ''τρομοκρατία'' των ενεργειών, τόσο των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων όσο και των Ομάδων Λαϊκής Βίας στη Δυτική Ευρώπη, με βρίσκει ''κάθετα αντίθετο''.
Γιατί αν είναι τρομοκρατία η εκτέλεση καλά επιλεγμένων αντιλαϊκών προσωπικοτήτων ή το συμβολικό χτύπημα Οργανισμών και εργοστασίων χωρίς ποτέ να κινδυνεύει αθώος πολίτης ή εργαζόμενος στα κτίρια που έχουν επιλεχθεί ως στόχοι, τότε τι είναι η σφαγή της πιάτσα Φοντάνα από Ιταλούς φασίστες ή η τοποθέτηση βομβών σε κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά από Έλληνες ακροδεξιούς τις ώρες προβολής; Tι είναι οι συλλήψεις και οι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών, αφισοκολλητών και ''συνήθων υπόπτων'';
     Στις ενέργειες των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων υπάρχουν βέβαια αθώα θύματα. Όμως σε ποίον πόλεμο δεν υπάρχουν αθώα θύματα; Γιατί αν οι Άγγλοι θεωρούν τους ΒορειοΙρλανδούς ''τρομοκράτες'', απλώς δουλεύουν τους εαυτούς τους.
     Ο ΚΑΡΛΟΣ ΜΑΡΙΓΚΕΛΑ, o Βραζιλιάνος θεωρητικός του Αντάρτικου Πόλης, στο βιβλίο του ''Εγχειρίδιο του Αντάρτη Πόλης'', γράφει: ''...Ο αντάρτης πόλης αγωνίζεται ενάντια στη δικτατορία και χρησιμοποιεί μη συμβατικά μέσα. Σαν πολιτικά συνειδητός επαναστάτης κι ένθερμος πατριώτης, πολεμάει για την απελευθέρωση της πατρίδος του και είναι φίλος του Λαού και της Ελευθερίας. Ο χώρος που κινείται είναι οι μεγάλες πόλεις. Όμως σ΄ αυτά τα μεγάλα αστικά κέντρα δρουν και διάφοροι κακοποιοί και λωποδύτες που συχνά οι ληστείες τους χαρακτηρίζονται σαν εκδηλώσεις των ανταρτών πόλης.
     Ο αντάρτης πόλης διαφέρει πέρα ως πέρα απ΄ τους κακοποιούς. Αυτοί αποβλέπουν με τη δράση τους σε προσωπικά οφέλη και επιτίθενται χωρίς να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε καταπιεστές και καταπιεζόμενους... Αντίθετα ο αντάρτης πόλης ακολουθεί ένα πολιτικό σκοπό και χτυπάει μόνο την κυβέρνηση, τους μεγάλους κεφαλαιοκράτες και τους ξένους ιμπεριαλιστές. Ένα άλλο στοιχείο που δρα στις πόλεις, το ίδιο βλαβερό όπως και οι λωποδύτες, είναι και οι δεξιοί αντεπαναστάτες που προκαλούν συχνά τη σύγχυση, με το να διαπράττουν δολοφονίες και άλλα φοβερά εγκλήματα σε βάρος των ανταρτών πόλης, των επαναστατών ιερωμένων και φοιτητών, σε βάρος φιλελεύθερων αντιφασιστών πολιτών... Κύριο καθήκον του είναι να παρασύρει τις δυνάμεις καταπίεσης, να τις εξαντλεί και να τις φθείρει. Ακόμα να ληστεύει, να καταστρέφει ή να λεηλατεί τις επιχειρήσεις των ξένων, γενικά, ιμπεριαλιστών, μεγαλο- κεφαλαιοκρατών.
     Ο Αντάρτης πόλης είναι αποφασισμένος να ξεσκεπάσει και να καταστρέψει το υπάρχον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας. Σκοπός του είναι να συμπαρασταθεί στους αντάρτες της υπαίθρου και να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, που στην κορυφή θα βρίσκεται ο ένοπλος λαός...''
     Στην Ελλάδα δεν υπάρχει βέβαια δικτατορία. Αλλά μήπως υπάρχει δημοκρατία; Όταν κυβερνούν ''YES SIR'', όταν λογοκρίνονται άμεσα ή έμμεσα τόσο τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα όσο και ο τύπος, όταν στις εκλογές οι κάθε λογής μειοψηφίες ''θάβονται'' προς όφελος των ''μεγάλων'' κομμάτων, όταν υπάρχουν  ακόμα Λαύρια, όταν ... υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος με όταν.
     Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν ''αντάρτες της υπαίθρου'' για να χρειάζονται υποστήριξη απ΄ τους αντάρτες πόλης. Μόνο που το κυρίαρχο αίτημα του λαού είναι ''το χτίσιμο μια νέας κοινωνίας''. Και μια μερίδα του λαού διεκδικεί αυτό το όραμα με τα όπλα.
Ούτως ή άλλως όλα όσα ο Μαριγκέλα έχει οριοθετήσει ως προϋποθέσεις για την ύπαρξη αντάρτικου πόλης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ''Δυτικές ή Ανατολικές'' κοινωνίες, έχω την εντύπωση ότι κυριαρχούν στην ζωή μας.

                                                     ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
                                                                 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

     Η πιο γνωστή Ελληνική επαναστατική οργάνωση σε παγκόσμια κλίμακα είναι η Ε.Ο 17Ν.
     Πρόκειται για τέλεια οργανωμένη ομάδα επαναστατών. Μετά από ''χτύπημα'' ή και χωρίς αυτό στέλνει στον αστικό τύπο προκηρύξεις που πολλές φορές είναι υψηλού πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου αναλύσεις. Έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρατικές, δημόσιες και μυστικές, υπηρεσίες και τις πληροφορίες που συλλέγει τις εκμεταλλεύεται κατάλληλα για τους σκοπούς της. Μάλιστα η οργάνωση για να ''αποδείξει'' την πρόσβασή της σ'  αυτές τις υπηρεσίες είναι η με λεπτομέρειες αναφορά της σε μια Αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση που έγινε στην Αθήνα την Άνοιξη του 1984, σε προκήρυξη της μετά την εκτέλεση του Ν. Μομφεράτου. Η αναφορά αυτή της Ε.Ο 17Ν ήταν σημαντική, όχι μόνο γιατί η ''είδηδη'' είχε περάσει στα ψιλά των εφημερίδων αλλά και γιατί υπήρχε άνωθεν εντολή για πλήρης ''θάψιμο'' του γεγονότος.
     Η Ε.Ο 17Ν δρα μόνη της, χωρίς την ''συνεργασία'' άλλων ομάδων Λαϊκής βίας. Οι κινήσεις της είναι τέλεια οργανωμένες και, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος που να οδηγεί στην αποκάλυψη των μελών της.
     Η πλήρως αυτόνομη δράση της επιβεβαιώνεται κι απ΄ το γεγονός ότι δεν έχει σχέσεις με την εκδοτική ομάδα του ''παράνομου'' περιοδικού ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ στο οποίο ποτέ δεν έστειλε κανένα κείμενό της. Αντίθετα όλες οι άλλες, μικρές ή μεγάλες, ομάδες ένοπλης λαϊκής βίας έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το περιοδικό, μέσω των γνωστών σ΄ αυτούς δίαυλους επικοινωνίας.
     Η μοναδική ένδειξη για σχέση της Ε.Ο 17Ν με την είναι ένας κατάλογος με τις ενέργειες ένοπλης πάλης απ΄ το 1974 ως το 1981, που η η 17Ν έστειλε τον Ιούλιο του ΄84 στο ΠΟΝΤΙΚΙ και που η ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είχε, σε συνέχειες, δημοσιεύσει λίγο καιρό πριν. Και είναι ένδειξη σχέσης μεταξύ των δύο, γιατί η ΑΝΤΙΠΛΗΡΦΟΡΗΣΗ δεν κυκλοφορεί στα ... περίπτερα.
     Η 17Ν ποτέ δεν έχει κυκλοφορήσει δικό της έντυπο αλλά χρησιμοποιεί τον καθημερινό και περιοδικό τύπο για την δημοσιοποίηση των θέσεων της. Ο Ε.Λ.Α. την έχει κατηγορήσει για την ''περιφρονητική στάση'' απέναντι στην τακτική της αντιπληροφόρησης. Απ΄ την πλευρά της και η 17Ν έχει ασκήσει κριτική στον Ε.Λ.Α. για τον τρόπο δράσης του.
     Αλλά η 17Ν δεν ασκεί κριτική μόνο στον Ε.Λ.Α.. Ασκεί και σ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εντός κι εκτός βουλής.
Θεωρώ σημαντικό να παραθέσω αποσπάσματα από δύο προκηρύξεις της Ε.Ο 17Ν. Η πρώτη προκήρυξη του ''Απρίλη ΄77'' τιτλοφορείται απ΄ την ίδια την οργάνωση ως ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Η δεύτερη είναι ένα ''ιδεολογικό- πολιτικό κείμενο'' που έδωσε η οργάνωση στην δημοσιότητα, το καλοκαίρι του ΄81 χωρίς να έχει προηγηθεί ένοπλη ενέργειά της, όπως και στην πρώτη.
Αυτή η δεύτερη προκήρυξη είχε δημοσιευθεί κατ΄ αποκλειστικότητα στην ακροδεξιά εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και γι΄ αυτό προκάλεσε ερωτηματικά, τόσο για την γνησιότητα της προκήρυξης όσο και της οργάνωσης.
     Η 17Ν με επόμενη προκήρυξή της, ανάμεσα στ' άλλα εξηγεί και τους λόγους που επέλεξε τη συγκεκριμένη εφημερίδα για την δημοσιοποίηση της προκήρυξης με την οποία ''συγκρούεται'' με την ''ανταγωνίστρια'' οργάνωση, Ε.Λ.Α.
     Και ακριβώς επειδή αυτές οι δύο προκηρύξεις οριοθετούν την ιδεολογική τοποθέτηση της οργάνωσης και είναι το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ της, παραθέτω αποσπάσματά τους για να δούμε από ''κοντά'' την γλώσσα, το ύφος, την ''αντιπολίτευση'' που ασκεί η οργάνωση....

(Σ.Σ στην επόμενη ανάρτηση θα δημοσιεύσω μέρος της προκήρυξης-Μανιφέστο της Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη)

Μέρος Πρώτο :      ΕΔΩ

Μέρος Δεύτερο :  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου