-αν- Αρχική Σελίδα

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

1944-1974 30 ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο 1967-1974 Η ΕΦΤΑΧΡΟΝΗ ΝΥΧΤΑ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο
1967-1974 Η ΕΦΤΑΧΡΟΝΗ ΝΥΧΤΑ

     Οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου των συνωμοτών του ''μικρού'' Ι.Δ.Ε.Α. πάρθηκαν το απόγευμα της 20ης Απριλίου 1967, στο σπίτι του συνταγματάρχη Μπαλόπουλου. στη Νέα Σμύρνη. Ήταν μέλος του 15μελούς ηγετικού ''Επαναστατικού'' Συμβουλίου της ομάδας του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Ο ''μικρός'' Ι.Δ.Ε.Α., που τους τελευταίους δύο μήνες είχε αναβάλει τρεις φορές το ''κίνημά'' του, απεφάσισε να δράσει τα ξημερώματα της 20ης προς 21ης Απρίλη γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι στις 22, του ίδιου μήνα θα δρούσαν οι στρατηγοί του ''μεγάλου'' Ι.Δ.Ε.Α. υπό τις διαταγές του Α/Γ.Ε.Σ., στρατηγού Σπαντιδάκη και πιθανότατα του ίδιου του Βασιλιά Κωνσταντίνου και ήθελαν να τους προλάβουν. Και το κατάφεραν.
     Η κάθε μέρα της εφτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών είναι γεμάτη από τραγικά και φαιδρά γεγονότα που θα μπορούσαν να γεμίσουν πολλές σελίδες. Γι΄ αυτό δε θα ασχολήθω με τα δρώμενα αυτής της περιόδου αλλά θα κάνω μία μικρή αναφορά σε μια πτυχή απ΄το  ''Τρίπτυχο της τραγωδίας'' (Πολυτεχνείο, 25 Νοεμβρίου, Κυπριακό Πραξικόπημα) όπως χαρακτηρίζει την τελευταία τετρετία της δικτατορίας το βιβλίο τσέπης ''ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ'' του περιοδικόυ ΕΠΙΚΑΙΡΑ, την Κυπριακή τραγωδία. 
     Στις 8 Μαρτίου 1970, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, δέχεται δολοφονική επίθεση έξω από το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής της Λευκωσίας.
Δεν ήταν η πρώτη απόπειρα κατά του Μακάριου, αλλά ήταν η πρώτη εναέρια. Μόλις είχε ''σηκωθεί'' το ελικόπτερο, που θα μετέφερε τον Εθνάρχη, δέχτηκε καταιγισμό πυρών από τη στέγη του γειτονικού στην Αρχιεπισκοπή Παγκύπριου Γυμνασίου. Ο Μακάριος δεν τραυματίστηκε.
Από τις ανακρίσεις προέκυψε η ανάμιξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη κι ορισμένων Ελλήνων αξιωματικών της Κυπριακής εθνουφρουράς.
Οι ανακρίσεις δεν ασχολήθηκαν με τους αξιωματικούς αλλά μόνο με τον πρώην υπουργό. Κι ενώ ήταν όλα έτοιμα για τη σύλληψη του Γιωκαρτζή αυτός βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στ΄ αμάξι του σε μία ερημική τοποθεσία κοντά στην Μια Μηλιά στις 13 Μαρτίου.
Την επόμενη της δολοφονίας του Γιωκαρτζή κάποιος φίλος του, παρέδωσε στον Μακάριο ένα φάκελο που είχε το σχέδιο ''ΕΡΜΗΣ'' που προέβλεπε την δολοφονία του Μακάριου και την διενέργεια πραξικοπήματος, από την Κυπριακή Εθνοφρουρά, στις 28 Μαϊου 1978. Μέλος των συνωμοτών ήταν και ο Γιωκαρτζής ο οποίος πιθανότατα θ΄ αναλάμβανε και την προεδρία της Κύπρου.
Ο Μακάριος που δεν ήθελε να κόψει τις γέφυρες με την Αθήνα δήλωσε ότι το έγγραφο ήταν πλαστό. Η γνησιότητα του αποδείχτηκε λίγους μήνες αργότερα.
     Ο Μακάριος που ασκεί την εξουσία ανάμεσα από εχθρούς, προσπαθεί να εξισορροπήσει τις δυνάμεις και να διασφαλίσει το καθεστώς. Συγκροτεί, ένα ακόμη όργανο, εκτός από την Κυπριακή εθνοφρουρά που αποτελούνταν από Έλληνες αξιωματικούς πιστούς στο καθεστώς των Αθηνών, το Εφεδρικό Σώμα, πιστό προς τον Μακάριο. Ήταν μία ημιστρατιωτική αστυνομική δύναμη που στην πρόσπαθειά του ο Αρχιεπίσκοπος να την εξοπλίσει όσον το δυαντόν καλύτερα αγοράζει όπλα από την Τσεχοσλαβακία τον Ιανουάριου του 1972.
Το ''άνοιγμα'' του Μακάριου, δεν είχε σκοπό μόνο την προσωπική του ασφάλεια αλλά και την ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Γιατί το κενό που είχε η απόσυρση, το 1967, του Ελληνικού εκτρατευτικού σώματος δεν καλύφθηκε από την νέα εθνοφρουρά.
Η χούντα των συνταγματαρχών δεν ευχαριστήθηκε με αυτήν την πρωτοβουλία του Μακάριου και στις 11 Φεβρουαρίου 1972 στέλνει στην Λευκωσία, τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιωτάκο, με την αξίωση της χούντας να παραλάβει τα όπλα η Κυπριακή Εθνοφρουρά ή να παραδωθούν στη μικρή διεθνή δύναμη του Ο.Η.Ε. που στάθμευε στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
Ο Μακάριος δεν δέχτηκε να περιέλθουν τα όπλα στην εθνοφρουρά κι έτσι τα τσέχικα όπλα κατάληξαν στις αποθήκες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εκείνη την εποχή κάνει τη δυναμική της εμφάνιση κι η Ε.Ο.Κ.Α  Β. του Γρίβα-Διγενή που στρέφονταν ενάντια Ελληνικών στόχων.
Ενάντια στην Ε.Ο.Κ.Α  Β. στράφηκε ο Μακάριος, έστω και χωρίς τα Τσέχικα όπλα και κατόρθωσε να καταφέρει βαρύτατα πλήγματα εναντίον τους.
Μεταξύ των επιτυχιών του Σώματος ήταν η σύλληψη στην Λεμεσό τον Αύγουστο του 1973 του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α.Β. του ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, Σύρου ή ΑΙΑΝΤΑ, στο κρυσφήγετο του οποίου βρέθηκε ένα σπουδαίο έγγραφο της Ε.Ο.Κ.Α Β. με τίτλο ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ, που ήταν μια βελτιωμένη ''έκδοση'' του ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΜΗΣ.
Τον Ιανουάριο του 1974 ο Γρίβας βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με την νεκροψία, πέθανε από καρδιακή
προσβολή.  Σύμφωνα με φήμες ο Γρίβας δολοφονήθηκε από το καθεστώς της Αθήνας επειδή διαφωνούσε με την δολοφονιά του Μακάριου, γιατί πίστευε ότι αυτό θα οδηγούσε σε εμφύλιο.
     Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα γίνονται συγκλονιστικά γεγονότα. Η υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλου ηγεσία στην προσπάθειά της να ''φιλελευθεροποιήσει'' το καθεστώς έρχεται σε ρήξη με τους σκλυροπυρηνικούς του ταξίαρχου Δ. Ιωαννίδη.
Έτσι μετά τις δολοφονίες των εξεγερμένων του Πολυτεχνίου ο Ιωαννίδης ''ρίχνει'' τον Παπαδόπουλο και στις 25 Νοεμβρίου 1973 αναλαμβάνουν οι Ιωαννιδικοί.
     Το ''νέο'' καθεστώς δραστηριοποίησε την επέμβασή του στην Κύπρο για να επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής της σε βάση. Ήθελε να πραγματοποιήσει μια διχοτομημένη Ένωση και να ικανοποιήσει τους Αμερικάνους που είχε ανάγκη την υποστήριξή τους.
     Έτσι στις αρχές του 1974 άρχιζε η νέα συνωμοσία που προϋπόθετε και συννενόηση με την Τουρκία.
Τις σχετικές διαπραγματεύσεις τις έκανε ένας πράκτορας της CIA με το ψευδώνυμο ΝΕΦ. Ταυτόχρονα η Κυπριακή Εθνοφρουρά ετοιμάζονταν για το πραξικόπημα που προέβλεπε και την φυσική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου.
Ο Μακάριος αντιλήφθηκε τη νέα συνωμοσία. Έξιωξε τον ΝΕΦ από το νησί κι αξίωσε από την Ελληνική κυβέρνηση με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής ''Δημοκρατίας'' στρατηγό Γκιζίκη στις 8 Ιουλίου 1974, να ανακαλέσει όλους τους αξιωματικούς της Κυπριακής Εθνοφρουράς που εμφανίζονταν ως αναμεμιγμένοι στο πραξικόπημα.
Αντί άλλης απάντησης, στις 15 Ιουλίου 1974 η Εθνοφρουρά κινήθηκε ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις τις οποίες συνέτριψε. Πυρπόλησε το Προεδρικό Μέγαρο, κατέλυσε την εξουσία κι ανακήρυξε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ν. Σαμψών.
Ο Μακάριος για άλλη μία φορά γλίτωσε το θάνατο από την δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον του, Όμως η Κύπρος ''μπήκε στον γύψο''. Και παραμένει μέχρι σήμερα. Ενώ ο ΝΕΦ είχε διαβεβαιώσει την Ελληνική πλευρά και τους Κύπριους συνεργάτες της ότι οι Τούρκοι θα μείνουν αμέτοχοι κατά το πραξικόπημα. Βέβαια έγινε ακριβώς το αντίθετο και με δύο απανωτές εισβολές (ΑΤΤΙΛΑΣ Ι  -17 Ιουλίου κι ΑΤΤΙΛΑΣ ΙΙ  -23 μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας) κατέλαβαν το 40% του νησιού και δημιούργησαν 20.000 πρόσφυγες.  



ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Υπάρχουν πολλές πλευρές της ιστορίας, και γεγονότα  που δεν άγγιξα και που θα μπορούσαν να δώσουν κι άλλες διαστάσεις στην εργασία.
Σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη. Απλώς ήταν μια προσπάθεια για να δω το τι συνέβει στην νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας. Προσπάθησα να μειώσω στο λιγότερο δυνατό σημείο τις προσωπικές μου θέσεις και να φανώ όσο το δυνατόν λιγότερο υποκειμενικός.



Βιβλιογραφία
1.   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΖΩΗ ΤΟΥ
      Κ.Λ . ΚΟΡΕΣΗΣ- Εκδόσεις ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
2.    Ο Δεκέμβρης του 1944
      Νίκανδρος Κεπέσης - Εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
3.    Ο Αδελφός μου ο ΑΡΗΣ
       Μπάμπης Δ. Κλάρας- Εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ
4.    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Tα δραματικά γεγονότα 1961-1967
       Πότης Παρασκευόπουλος- Εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗΣ/Ο ΤΥΠΟΣ Α.Ε.
5.    2.650 Μερόνυχτα Συνομωσίας
       [Α-Β τόμοι]
       Νίκος Κακαουνάκης- Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ
6.    ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ
       Κυριάκος Σιμόπουλος- Εκδόσεις...
7.    ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ  [Το αποκαλυπτικό Χρονικό των Ξένων Επεμβάσεων
                                   Στην Ελλάδα 1944-1974]
      (Έρευνα επιτελείου του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ υπό την διεύθυνση του JOHN FREEMAN-
        εκδόσεις ΒΙΠΕΡ/ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΑΙ ΤΕΧΝΑΙ Α.Ε.)
8.    Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική 1949-1988
        Γ. Βαληνάκης- Εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Aκόμη, πήρα στοιχεία από τις εφημερίδες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, ΕΣΤΙΑ, ΑΥΓΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΠΟΝΤΙΚΙ.
Και το ιστορικό περιοδικό ''ΤΟΤΕ''.
      
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου